neděle 17. července 2016

Skvělé špekové knedlíky

Kamarádka mi místo slaniny koupila špek. Tak jsem přemýšlela, co s ním - a tedy dneska něco opravdu dost nezdravého ... kromě špeku ještě samá bílá mouka :-) Ale vážně výborné, rychlé a levné. A myslím, že tenhle recept na tradiční české jídlo vážně nezkazíte. Jen doporučuji jíst tak na oběd a potom jít rýt třeba záhony :-)
špekové knedlíky
vynikající špekové knedlíky

Suroviny na cca 12 knedlíků (tak 3 osoby):

  • 120 g špeku nakrájeného na kostičky
  • 5 rohlíků či housek - 2 na opražení, 3 na zadělání
  • 200 ml mléka
  • 1 - 2 vejce
  • 8 PL hrubé mouky
  • špetka soli

Postup:

Špek nakrájený na kostičky necháme zesklovatět v teflonovém hrnci. Poté přidáme 2 na kostičky nakrájené rohlíky či housky a krátce opražíme (tak, aby se nasálo vyškvařené sádlo). Necháme vychladnout, aby se vejce nezdrclo.
Nakrájíme na kostičky zbývající 3 rohlíky.
Odměříme mléko, vmícháme vejce a sůl.
Do vychladlé vypečené směsi vmícháme zbylé rozhlíky, vlijeme mléko s vejcem a solí a přisypeme hrubou mouku. Směs vymícháme.
Připravíme si vařit vodu s napařováčkem, na který dáme pečící papír.
Když se voda vaří, vložíme nejlépe rukama vytvarované knedlíky (koule) a pod pokličkou vaříme cca 15 minut.
Podáváme okamžitě teplé, čerstvé, posypané smaženou cibulkou, případně můžeme doplnit o uzané a zelí. Ale když jsou tyhle špekouny čerstvé, jsou jako dortík a já osobně k nim nepotřebuju nic jiného ;-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat