pátek 1. července 2016

Bezlepkový slaný koláč Quiche s polníčkem a zakysanou smetanou

Dneska jsem měla chuť něco opět upéct, ale pro změnu slaného. Doma byl navíc polníček, který už by asi v tom horku déle bez lednice nevydržel, zbytek slaniny, tvrdý sýr, vajec neomezeně a zakysanou smetanu, tak jsem se rozhodla pro Quiche. 
A protože několik z mých kamarádů, které možná zítra uvidím, má různé diety, včetně bezlepkové a bezlepkové mouky mám stále v zásobě, rozhodla jsem se i pro bezlepkovou variantu.


bezlepkový slaný koláč quiche s polníčkem v řezu
bezlepkový quiche s polníčkem v řezu

bezlepkový slaný koláč quiche s polníčkem a zakysanou smetanou
Bezlepkový slaný koláč Quiche s polníčkem a zakysankou

Suroviny:

(na 1 slaný koláč Quiche do kulaté formy o průměru cca 24 cm):

těsto (na 1 koláč):
  • 220 g jemné (hladké) bezlepkové mouky (směs různých druhů) - použila jsem trochu od každé z těchto: Jizerka, rýžová hladká, kukuřičná hladká, jahelná, pohanková
  • 120 g másla pokojové teploty
  • špetka soli
  • 1 vejce
náplň do slaného koláče - na 2 kusy:
  • oravská slanina nakrájená na kostičky orestovaná krátce na teflonové pánvi (i s výpekem)
  • 300 g 30% Eidamu na hrubo nastrouhaného 
  • 2 velké hrsti čerstvého polníčku (asi tak polovina běžného balení - vaničky "Polní salát" z Lidlu), jsou-li snítky velké, možno trochu posekat; několik snítek (cca 2-3) odeberte stranou pro případné použití na ozdobení před servírováním
  • 8 vajec
  • 500 ml zakysané smetany
  • špetka soli
  • mletý pepř
  • drcený kmín
  • čerstvá majoránka nasekaná na drobno
  • a třeba loupaná slunečnicová semínka

Postup:

Těsto nechat vymíchat do hladka v automatické pekárně na chleba na program "těstoviny" (cca 15 minut hněte; těsta je proti chlebovému těstu málo, tak zezačátku občas koukněte, jestli se těsto hněte a "nedrncá" se jen po stranách nádoby).



Dát chladit na cca 15-20 min.

Předehřát troubu na 180°C, horní a dolní spirála.

Vyložit si kulatou dortovou formu o průměru cca 24 cm pečícím papírem.
(Trik, aby byl pečící papír poddajný a držel tvar je papír zmuchlat nejprve do kuličky a poté teprve vyložit formu. :-)


bezlepkový quiche kvůli drobivosti jen na pečícím papíru

Do formy rozprostřít po dně i po okraji do výšky cca 2 cm těsto a na dně jej propíchat vidličkou, aby se při předpékání nezvedlo. Ještě na chvíli dát chladit i s formou.


ve formě rozprostřené těsto na bezlpekový quiche

Vložit do trouby a péct cca 15 minut.


upečený korpus bezlepkového quiche
Mezitím si připravíme směs na náplň - zkrátka vše v surovinách smíchat dohromady. Vypadá to takhle krásně barevně, takže doporučuji tuto kombinaci - žlutá domácí vajíčka, zelený polníček (uchová si barvu i po upečení) a tmavě červená restovaná slaninka. Mňamííí!


náplň do slaného koláče


No, a směs (resp. z výše uvedeného množství přijde do jedné formy polovina) pak nalijeme na předpečený korpus a pečeme cca 20 min. - jistě poznáte, že je upečeno. Ale vlastně tam není nic, co by potřebovalo extra dlouhé pečení a jak jistě již víte, vejcím stačí málo. 
Pokud budete testovat špičatou špejlí, počítejte s tím, že se vám na ní bude lepit roztavený strouhaný sýr, takže pozor, abyste nezkoušeli donekonečna ;-) Upečení poznáme podle do zlatova se vybarvujícího okraje těsta.


náplň nalijeme na předpečený korpus koláče
a takhle vypadá můj upečený bezlepkový quiche
a takhle "lepková" varianta z klasické bílé hladké mouky



Žádné komentáře:

Okomentovat