neděle 30. dubna 2017

Sváteční bezlepkový makovec

Jednoduchý, rychlý a zaručený recept na buchtu s mákem. Když dávám nemletý mák (chutná mi více) - říkám tomu makovník, když dávám mletý mák - říkám tomu makovec :-) 
bezlepkový makovec se zakysanou smetanou
bezlepkový makovec s citronovou polevou

Suroviny:


  • 1 větší hrnek bezlepkové mouky (směs quinoová, amarantová, hrachová a kešu - co dům dal :-)
  • 0,5 hrnku cukru krupice
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1/2 sáčku skořicového cukru 
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 0,5 hrnku mletého nebo nemletého máku (co je po ruce :-) 
  • hrst slunečnicových semínek loupaných
  • 2 vejce
  • 1 neplný hrnek mléka
  • 0,5 hrnku slunečnicového oleje
  • hrnek vroucí vodou spařených a okapaných sušených plodů (brusinky, rozinky, borůvky, ....)
  • na vymazání plechu: máslo, strouhaný kokos
  • na citronovou polevu: 85 g moučkového cukru, šťáva z 1 citronu
  • na ozdobu: čerstvé jahody (a pokud neservírujete hned, čirá želatina v prášku)


Postup:

Suroviny dle uvedeného pořadí navrstvit do mísy - nejdříve sypké suroviny, promíchat metlou, poté přidat mokré suroviny, opět smíchat metlou. 
Vymazat plech máslem, vysypat kokosem.
Vlít směs.
Dát péct do předehřáté trouby (cca 170°C obě spirály) a péct do oddělení od krajů / do zezlátnutí okrajů / do voňava - cca 30 minut. Upečení vyzkoušet párátkem - pokud se nelepí, je upečeno. 

Dá se jíst takhle, jak je, nebo se po vychladnutí dá polít polevou - buď citronovou nebo čokoládovou a ozdobit dle libosti.
Citronová poleva: jen vymíchat moučkový cukr a citronovou šťávu do hladka. 

Servírovat je výborné i bez polevy - a to je zdravější varianta - třeba se zakysanou smetanou a čerstvými jahodami a snítkou meduňky ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat