neděle 29. října 2017

Nejlepší žmlovka s tvarohem a jablky

Vynikající vláčná uvnitř, křupavá na povrchu - žemlovka s tvarohem, jablky, případně ještě s ořechy a rozinkami. 

žemlovka s tvarohem a jablky
žemlovka s tvarohem a jablky

Suroviny: 

  • 2 veky
  • 0,75 l  mléka
  • 3 vanilkové tvarohy
  • 10 vajec
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 skořicový cukr
  • 6 velkých jablek
  • hrnek spařených rozinek
  • ořechy 
  • tuk na vymazání plechu (třeba Hera) 
Postup:
Pekáč / hluboký plech vymažeme Herou. 8 vajec rozšleháme s mlékem. Veku nakrájíme na plátky. Plátky veky namáčíme ve vejci s mlékem a klademe těsně vedle sebe na vymazaný plech.
Rozmícháme si tvarohy se 2 vejci, vanilkovým cukrem a polovinou rozinek. Potřeme veky v pekáčku.
Oloupeme a na plátky na krájíme jablka. Poklademe na tvaroh, posypeme skořicovým a vanilkovým cukrem, posypeme zbytky rozinek a můžeme doplnit ořechy.
Nakonec dáme poslední vrstvu - opět veky nakrájené na plátky namáčené ve směsi vejce a mléka.
Na vrch můžeme poklást ještě plátečky másla. 
Dáme zapéct do zlatova (až začne vonět). Cca 180°C obě spirály 40 min.
Podáváme posypané moučkovým cukrem, případně polité medem a ozdobené snítkou meduňky. 
Já mám nejradši teplé. 

Žádné komentáře:

Okomentovat