sobota 4. října 2014

Sterilovaná zelenina se zelenými rajčaty na sladkokyselo

Nedozrálých rajčat nebylo sice tolik, ale vzhledem k tomu, že letos jsme s nimi pracovali prvně, rozdělili jsme na dvě části. Z jedné se udělala vynikající čalamáda a z druhé sterilovaná zelenina se zelím na sladkokyselo (no, možná spíš na kyselo :-). 


Suroviny:

  • 1 kg zelených nedozrálých rajčat
  • 1 kg paprik
  • 1 kg cibule
  • 1 kg hlávkového zelí bílého
  • (nebo jiný poměr, ale celkové množství zachovat)
nálev:
  • 4 litry vody
  • 3/4 litru octa
  • 300 g cukru
  • 120 g soli
  • 15 ks kuliček nového koření
  • 15 ks kuliček černého pepře
  • bobkový list

Postup:

Připravíme si z uvedených surovin nálev  vše svaříme a necháme louhovat
Zeleninu na jemno či na kolečka nakrájenou smícháme v míse a plníme a pěchujeme do sklenic. Toto množství je na docela dost sklenic, asi 14.
Zeleninu zalijeme vlažným nálevem a jdeme sterilovat - 20 minut při 90°C.

Mohlo by být možná méně kyselé, ale jinak je dobrá. A pořád je to možná méně kyselé, než okurky, zelenina je jemnější, asi tolik nenasákne. 
Příště asi přidám ještě cukru (mělo tam být cca 30 ks cukerinu, to jsem nedala, tak to asi chybí). Šťávu nepijem a zelenina se hodí třeba k čočce s uzeninou.

Žádné komentáře:

Okomentovat