čtvrtek 3. října 2013

Superrychlá výborná olejová bublanina

Perfektní - rychlá a výborná bublanina, na kterou je možno použít ovoce, do těsta přidat ořechy nebo upéct jen tak v bábovkové formě. Tento recept je zaručený, asi vždy se povede a vždy chutná.


rychlá olejová buchta bez cukru
výborná rychlá olejová buchta - diabetická varianta


Suroviny:


1,5 hrnku polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
1 hrnek cukru (krupice)
1/2 hrnku oleje
1 hrnek mléka (ne úplně studené z lednice)
2 vejce (ideálně domácí)


Postup práce:


Zapněte si troubu, aby byla vyhřátá. Budete koukat, jak je recept opravdu rychlý, takže tento opravdu není zbytečný.

Pak si připravte plech, protože těsto bude šup šup, pak se tím nebudete muset zdržovat. Plech vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.


Do mísy nasypte 1,5 hrnku polohrubé mouky, do ní vsypte sáček kypřícího prášku, promíchejte (já toto těsto promíchávám od začátku do konce metlou).

Přidávejte postupně a průběžně metličkou promíchávejte - 1 hrnek cukru, 2 celá vejce, 1/2 hrnku oleje a 1 hrnek mléka.

Těsto nalijte na vymazaný plech. Na to můžete poklást ovoce - např. čerstvé vypeckované švestky, oloupaná a na kousky nakrájená jablka a na hrubo nasekané ořechy, kompotované vypeckované třešně atd.


Já drobenku moc nemusím (nejen kvůli kaloriím, ale i kvůli pracnosti), takže ji nedělám a na tuto bublaninu ani není potřeba, věřte. Někdy, když mám kyselejší ovoce, jen trochu posypu krystalovým cukrem, nebo až po upečení pocukruji moučkovým.



Pečení

Koláč dejte do vyhřáté trouby a pečte do zlatova. Během pečení troubu neotvírejte. Já peču ve sporáku s troubou na dřevo, takže teplotu vám opravdu neřeknu - mohu leda definovat jako "proměnlivá" ... podle toho, jaké dřevo přikládám a jakým způsobem topím :-)
Jestli je koláč dobře upečený ověřte klasickou metodou - zapíchnutím špejle. Když se těsto na špejli nelepí, je upečeno :-)

Dobrou chuť!


Tip - varianta bez cukru (diabetická):

Místo cukru jsem přidala 20 kapek stéviového sladidla koupelného v lékárně. Buchta méně vyběhla, ale chutnala moc dobře (obložená oloupanými kousky jablíček a posypaná loupanými slunečnicovými semínky), jen měla typickou stéviovou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat