A protože několik z mých kamarádů, které možná zítra uvidím, má různé diety, včetně bezlepkové a bezlepkové mouky mám stále v zásobě, rozhodla jsem se i pro bezlepkovou variantu.
bezlepkový quiche s polníčkem v řezu |
Bezlepkový slaný koláč Quiche s polníčkem a zakysankou |
Suroviny:
(na 1 slaný koláč Quiche do kulaté formy o průměru cca 24 cm):těsto (na 1 koláč):
- 220 g jemné (hladké) bezlepkové mouky (směs různých druhů) - použila jsem trochu od každé z těchto: Jizerka, rýžová hladká, kukuřičná hladká, jahelná, pohanková
- 120 g másla pokojové teploty
- špetka soli
- 1 vejce
náplň do slaného koláče - na 2 kusy:
- oravská slanina nakrájená na kostičky orestovaná krátce na teflonové pánvi (i s výpekem)
- 300 g 30% Eidamu na hrubo nastrouhaného
- 2 velké hrsti čerstvého polníčku (asi tak polovina běžného balení - vaničky "Polní salát" z Lidlu), jsou-li snítky velké, možno trochu posekat; několik snítek (cca 2-3) odeberte stranou pro případné použití na ozdobení před servírováním
- 8 vajec
- 500 ml zakysané smetany
- špetka soli
- mletý pepř
- drcený kmín
- čerstvá majoránka nasekaná na drobno
- a třeba loupaná slunečnicová semínka
Postup:
Těsto nechat vymíchat do hladka v automatické pekárně na chleba na program "těstoviny" (cca 15 minut hněte; těsta je proti chlebovému těstu málo, tak zezačátku občas koukněte, jestli se těsto hněte a "nedrncá" se jen po stranách nádoby).Dát chladit na cca 15-20 min.
Předehřát troubu na 180°C, horní a dolní spirála.
Vyložit si kulatou dortovou formu o průměru cca 24 cm pečícím papírem.
(Trik, aby byl pečící papír poddajný a držel tvar je papír zmuchlat nejprve do kuličky a poté teprve vyložit formu. :-)
bezlepkový quiche kvůli drobivosti jen na pečícím papíru |
Do formy rozprostřít po dně i po okraji do výšky cca 2 cm těsto a na dně jej propíchat vidličkou, aby se při předpékání nezvedlo. Ještě na chvíli dát chladit i s formou.
ve formě rozprostřené těsto na bezlpekový quiche |
Vložit do trouby a péct cca 15 minut.
upečený korpus bezlepkového quiche |
náplň do slaného koláče |
No, a směs (resp. z výše uvedeného množství přijde do jedné formy polovina) pak nalijeme na předpečený korpus a pečeme cca 20 min. - jistě poznáte, že je upečeno. Ale vlastně tam není nic, co by potřebovalo extra dlouhé pečení a jak jistě již víte, vejcím stačí málo.
Pokud budete testovat špičatou špejlí, počítejte s tím, že se vám na ní bude lepit roztavený strouhaný sýr, takže pozor, abyste nezkoušeli donekonečna ;-) Upečení poznáme podle do zlatova se vybarvujícího okraje těsta.
náplň nalijeme na předpečený korpus koláče |
a takhle vypadá můj upečený bezlepkový quiche |
a takhle "lepková" varianta z klasické bílé hladké mouky |
Žádné komentáře:
Okomentovat