Suroviny:
- 1 kg jahod
- 900 g cukru
- 80 ml vody
- 10 g kyseliny citronové
Pracovní postup:
Omyté a očištěné jahody vrstvíme do kvalitního hrnce, vrstvy prosypáváme cukrem. Poslední vrchní vrstva by měl být cukr - konzervuje a zabraňuje kažení.Na chladném místě (nechala jsem v ledničce) necháme stát 3 - 4 dny.
Po odstátí scedíme přes plátýnko (také to jde přes sítko z překapávače) uvolněnou šťávu a nakonec ke zbylým jahodám přilijeme 80 ml vody a tlakem vymačkáme přes plátýnko.
Scezenou a vymačkanou šťávu zahřejeme, přidáme 10 g kyseliny citronové a cca 2 min. povaříme.
Horký hotový sirup plníme do dobře vymytých láhví a uskladníme na chladném místě.
Z tohoto množství jsem udělala necelé 3 láhve sirupu.
Inspirace k receptu: albert
Žádné komentáře:
Okomentovat