nejlepší švestkové knedlíky z odpalovaného těsta |
Suroviny:
- 1/2 l mléka
- 100 g másla
- špetka soli
- 300 g hrubé mouky
- 3 vejce
Postup:
Hrnec vypláchneme studenou vodou a po dně necháme trochu studené vody. Dáme na plotnu a až voda začne perlit, vlijeme 1/2 l mléka, 100 g másla a špetička soli.Až se mléko vaří, vsypeme 300 g hrubé mouky a rychle mícháme ode dna. Na dně se těsto přichytí, ale nebojte, není to připálené.
Těsto takto odpařujeme ještě chvíli, než vznikne kompaktní hmota - to poznáte.
Odstavíme a necháme vychladnout.
Do těsta po jednom vmícháme postupně 3 vejce, nejprve 1, vymíchat do hladka, druhé, vymíchat, a nakonec třetí. Po přidání třetího se mi zdálo, že by tam ani nemuselo být, že to bude mokré, ale když ještě vydržíte s mícháním, těsto bude krásné, hlaďoučké, jako modelína.
zpracovávání odpalovaného těsta na knedlíky |
hotové odpalované těsto |
švestkové knedlíky z odpalovaného těsta |
Vodu přivedeme v hrnci k varu, přidáme špetku soli a vhazujeme ukoulené knedle. Vaříme, dokud nevyplavou.
Z tohoto těsta se dokonce ani nepřichytí ke dnu a uvařené jsou taky hned (do 10 min. od vhození do vroucí vody).
Servírujeme s tvarohem, sypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslíčkem. Mňam!
Počet porcí: cca 20 ks
Tipy:
1) Knedlíky vyndavejte hned, jak vyplavou, aby se vám nerozvařily, jsou opravdu jemné, myslela jsem, že je to jedno a jednou se mi to stalo, když jsem špatně hlídala.
2) Knedlíky do hrnce na vaření nedávejte natěsno, potřebují místo, nabydou, tak ať mají kam.
3) Dvojnásobné množství: pro mě už tedy z litru mléka problém utáhnout vařečku a neměla jsem těsto tak hladké.
Inspirace k receptu: Ivan K. a mimo jiné albert
Žádné komentáře:
Okomentovat