sobota 4. října 2014

Nejjemnější ovocné knedlíky - jako dortík

Podruhé jsem zkoušela, ale teprve poprvé se mi povedly - švestkové knedlíky z nekynutého a netvarohového, ale z odpalovaného (nebo také odpařovaného) těsta. Asi jsem prvně měla ne tak dobrý recept, ale poté, co jsem je po čase ochutnala na návštěvě, dostala jsem chuť zkusit znovu, i když odpalované těsto se mi dosud nikdy nepovedlo. A výsledek stál za to. Tyto švestkové knedlíky jsou nejlepší, co jsem kdy jedla. Dosud jsem měla nejoblíbenější tvarohové knedle, tedy z tvarohového těsta (tvaroh, vejce, krupice), které nadále zůstávají oblíbené díky své rychlosti, ale na chuť (a to i ohřívané další dny po uvaření) nyní vítězí odpalované knedlíky (pokud plním švestkami nebo podobným ovocem).


nejlepší švestkové knedlíky z odpalovaného těsta nekynuté
nejlepší švestkové knedlíky z odpalovaného těsta


Suroviny:

  • 1/2 l mléka
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 vejce

Postup:

Hrnec vypláchneme studenou vodou a po dně necháme trochu studené vody. Dáme na plotnu a až voda začne perlit, vlijeme 1/2 l mléka, 100 g másla a špetička soli.
Až se mléko vaří, vsypeme 300 g hrubé mouky a rychle mícháme ode dna. Na dně se těsto přichytí, ale nebojte, není to připálené.
Těsto takto odpařujeme ještě chvíli, než vznikne kompaktní hmota - to poznáte.


Odstavíme a necháme vychladnout.
Do těsta po jednom vmícháme postupně 3 vejce, nejprve 1, vymíchat do hladka, druhé, vymíchat, a nakonec třetí. Po přidání třetího se mi zdálo, že by tam ani nemuselo být, že to bude mokré, ale když ještě vydržíte s mícháním, těsto bude krásné, hlaďoučké, jako modelína.

odpařované těsto na ovocné knedlíky
zpracovávání odpalovaného těsta na knedlíky
No a pak už klasický postup - vyválet do válečku, nakrájet na prst silné plátky a do každého kousku zabalit požadované ovoce - já dávála zmražené vypeckované švestky.

odpalované těsto na švestkové knedlíky
hotové odpalované těsto
švestkové knedle z odpalovaného těsta
švestkové knedlíky z odpalovaného těsta

Vodu přivedeme v hrnci k varu, přidáme špetku soli a vhazujeme ukoulené knedle. Vaříme, dokud nevyplavou. 


Z tohoto těsta se dokonce ani nepřichytí ke dnu a uvařené jsou taky hned (do 10 min. od vhození do vroucí vody).
Servírujeme s tvarohem, sypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslíčkem. Mňam!

Počet porcí: cca 20 ks

Tipy: 
1) Knedlíky vyndavejte hned, jak vyplavou, aby se vám nerozvařily, jsou opravdu jemné, myslela jsem, že je to jedno a jednou se mi to stalo, když jsem špatně hlídala.
2) Knedlíky do hrnce na vaření nedávejte natěsno, potřebují místo, nabydou, tak ať mají kam.
3) Dvojnásobné množství: pro mě už tedy z litru mléka problém utáhnout vařečku a neměla jsem těsto tak hladké.

Inspirace k receptu: Ivan K. a mimo jiné albert

Žádné komentáře:

Okomentovat