sobota 4. října 2014

Čalamáda ze zelených rajčat na toasty

Letos se nám rajčata teda moc nevydařila, ale to úsilí jsme nechtěli celé zahodit, tak jsme z nedozrálých rajčat, která by už letos určitě kvůli počasí nedozrála, zkusili tuto moc dobrou čalamádu - na topinky, toasty, k těstovinám a tak.

zelenina na čalamádu z nedozrálých rajčat
zelenina se zelenými rajčaty na čalamádu

Suroviny:

  • 1 kg zelených nedozrálých rajčat
  • 1 kg paprik
  • 1/2 kg cibule
  • 1 palice česneku
  • 6 dkg cukru
  • 3 dkg soli
  • 1 dcl octa
  • 1 dcl oleje

Postup:

Všechnu zeleninu nakrájet na menší kousky, prosypat a promíchat s cukrem, solí a octem. Vše dát na olej a vařit, dokud se voda téměř nevyvaří. Z tohoto množství mi to trvalo určitě přes hodinu. Nakonec dejte pozor, aby se nepřipálilo.
Horké naplnit do dobře vymytých skleniček a zavařovat 30 minut při 100°C.

Čaladáma je vynikající, jen škoda, že z tohoto množství zeleniny se udělají jen cca 2 velké sklenice.

4 komentáře:

  1. Zkusila jsem z poloviny, možná využiju jako přílohu k masu, ale příště budu opatrnější s octem.

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes jsem dělala čalamádu a je boží děkuji za váš recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky! Zrovna jsem tento týden taky jednu další ze svých zásob načala ;)

      Vymazat