neděle 5. října 2014

Sterilované houby sladkokyselé - vyzkoušený recept

Ne, že bych sem dávala nevyzkoušené recepty, ale vloni jsme také sterilovali houby a samozřejmě jsem si to nezapsala, tak jsme letos zase lovili, který ten nálev je ten nejlepší. A naštěstí jsme vypátrali dobře, houbičky se moc povedly a i hezky vypadají.

sterilované houby a václavky
výtečné sterilované houbičky - václavky a směs

Suroviny:

  • 1 kg čerstvých, mladých, zdravých, malých houbiček
  • 3,5 dcl vody
  • 1,5 dcl octa 
  • 8 g soli
  • 30 g cukru
  • koření - bobkový list, kuličky černého pepře, kuličky nového koření, máte-li a máte-li rádi hořčičné semínko
  • možno přidat zeleninku třeba jako do sterilovaných okurek - na kolečka nakrájenou mrkvičku, cibuli, atd. - já tentokrát nedávala

Postup:

 Očištěné připravené houby krátce povaříme v osolené vodě (cca do 10 minut - podle toho, jaké houby vaříme, pevnější václavky mohou být déle). Scedíme, necháme okapat a plníme do dobře vymytých zavařovacích skleniček.
Připravíme si nálev z uvedených surovin - vše zahřejeme (nemělo by se vařit, vyprchal by ocet).
Houbičky ve skleničkách zalijeme horkým nálevem, houbičky při tom sklepáváme, aby nebylo moc bublin a skleničky dobře uzavřeme (pozor na vadná víčka, aby se neprotáčela).
Sterilování: cca při 100°C cca 30 minut.

Letos se moc povedly a byly moc dobré. Tak ať se vám také vydaří !

Inspirace: mimibazar 

Další houbový recept: sterilovaný houbový základ na omáčku

 

Žádné komentáře:

Okomentovat