pátek 31. ledna 2014

Domácí tvaroháček (lipánek / pribináček) vanilkový a kakaový - recept

Přikládám dnešní recept na výborný vanilkový a kakaový smetanový tvaroháček - aneb domácí imitace na "lipánek", "pribiňáček" a pod dalšími jmény známý nejen dětský tvarohový dezert, ale hlavně bez éček :-)


domácí lipánek / pribináček vanilkový recept
domácí tvaroháček vanilkový




domácí lipánek / pribináček kakaový recept
domácí tvaroháček kakaový

Suroviny na tvaroháček - lipánek - pribináček:

200 ml smetany ke šlehání (31%)
250 g vaničkového polotučného tvarohu
2 sáčky vanilkového cukru
pro kakaovou variantu kakao (na vaření, pečení) - na polovinu směsi1 ČL (čajovou lžičku)

Náčiní:

  • velká mísa (moje oblíbená a na toto množství vhodná je nerezová kulatá mísa z Ikey o objemu 5 l - při naplnění po okraj)
  • elektrický ruční šlehač s metlou
  • cca 4 malé mističky

Postup:

Do mísy vlijeme vychlazenou smetanu, přidáme tvaroh, vanilkové cukry a vyšleháme chvíli mixérem. A hotovo.
Chceme-li část kakaovou, odebereme polovičku vanilkového krému, rozdělíme do 2 mističek a do zbytku směsi přidáme velkou čajovou lžičku kakaa a opět dobře prošleháme mixérem. Nakonec i kakaový lipánek přendáme do mističek.
Lipánky můžeme ozdobit kakaem, čokoládou, sušenkovými kuličkami v čokoládě, čerstvou mátou, pokud máme apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat