bezlepkový makovec se zakysanou smetanou |
bezlepkový makovec s citronovou polevou |
Suroviny:
- 1 větší hrnek bezlepkové mouky (směs quinoová, amarantová, hrachová a kešu - co dům dal :-)
- 0,5 hrnku cukru krupice
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 1/2 sáčku skořicového cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
- 0,5 hrnku mletého nebo nemletého máku (co je po ruce :-)
- hrst slunečnicových semínek loupaných
- 2 vejce
- 1 neplný hrnek mléka
- 0,5 hrnku slunečnicového oleje
- hrnek vroucí vodou spařených a okapaných sušených plodů (brusinky, rozinky, borůvky, ....)
- na vymazání plechu: máslo, strouhaný kokos
- na citronovou polevu: 85 g moučkového cukru, šťáva z 1 citronu
- na ozdobu: čerstvé jahody (a pokud neservírujete hned, čirá želatina v prášku)
Postup:
Suroviny dle uvedeného pořadí navrstvit do mísy - nejdříve sypké suroviny, promíchat metlou, poté přidat mokré suroviny, opět smíchat metlou.
Vymazat plech máslem, vysypat kokosem.
Vlít směs.
Dát péct do předehřáté trouby (cca 170°C obě spirály) a péct do oddělení od krajů / do zezlátnutí okrajů / do voňava - cca 30 minut. Upečení vyzkoušet párátkem - pokud se nelepí, je upečeno.
Dá se jíst takhle, jak je, nebo se po vychladnutí dá polít polevou - buď citronovou nebo čokoládovou a ozdobit dle libosti.
Citronová poleva: jen vymíchat moučkový cukr a citronovou šťávu do hladka.
Servírovat je výborné i bez polevy - a to je zdravější varianta - třeba se zakysanou smetanou a čerstvými jahodami a snítkou meduňky ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat