Závěrečné hlášení: dopadlo to bezproblémově a návštěvě také chutnalo:-)
bezlepková hlavička s kopřivami |
jarní nádivka před pečením |
Suroviny (pro množství na plech - cca 8 porcí):
- 15 vajec - 5 celých do směsi, 10 rozdělených na žloutky a bílky pro vyšlehání do sněhu
- uzené maso na kostky nakrájené - množství podle chuti, já dala asi tak 2 hrsi
- mladé kopřivy nebo kopřivové listy, omyté, spařené, nakrájené - na toto množství bylo čerstvých před spařením asi tak 5l hrnec
- jarní cibulka
- čerstvý libeček nasekaný
- pro barvičku mrkvičku nakrájenou na kolečka - 2 velké
- oloupané, spařené a na hrubo nasekané mandle - asi tak 1/2 - 1 hrnek
- sůl, trocha pepře
- na vymazání plechu pro tuto bezlepkovou variantu jsem použila máslo a hrachovou mouku
Postup:
Uzené krátce povaříme (z vývaru pak můžeme připravit polévku) a necháme vychladnout.Mladé kopřipy nebo kopřivové listy bez stonků (pokud již kopřivy nejsou malinkaté) propláchneme studenou vodou, spaříme a nakrájíme.
Nakrájíme vychladlé uzené třeba na kostky a dáme do větší mísy. (Dá se nahradit i slaninou či šunkou.)
Přidáme ostatní nakrájené suroviny: jarní cibulku, libeček, může být i pažitka, petržel - zkrátka, co máte. Dále jsem pro barvu přidala na kolečka nakrájenou mrkev a pro lepší chuť spařené, oloupané a na hrubo nasekané mandle. Asi tak hrnek.
Pak jsem přidala asi 5 vajec celých rovnou do směsi.
Ostatní vejce jsem rozdělila na žloutky a bílky. Žloutky jsem přidala rovnou do směsi a z bílků ušlehala tuhý sníh. Sníh se pak již jen lehce vmíchá.
Podle libosti a slanosti uzeniny dosolit, přidat pepř, kdo má rád.
Vylít na vymazaný plech a vložit do předehřáté trouby.
Pekla jsem na 170°C cca 40 min. obě spirály / do odlepení od krajů a do zlatova.
Servírování:
S vařenými brambory, pažitkou, oblohou z rajčat a kdo má rád, tak třeba s majonézou nebo poctivým bílým jogurtem.Je to dobré i jen tak studené (třeba s sebou jako obídek na výlet ;-).
Žádné komentáře:
Okomentovat