Ingredience:
na malý plech velikosti cca 20 x 20 cm:- 100 - 120 g čokolády (vlastně jakékoliv)
- 2 lžíce másla
- 200 g krupicového cukru (dáváte-li sladší čokoládu, např. mléčnou, může se dát cukru méně)
- 70 g švestkových povidel (zkoušela jsem i nahradit nepovedenou švestkovou nugetou či nepovedenou švestkovo-jablečnou přesnídávkou a v pohodě)
- 1/2 kávové lžičky soli
- 40 g holandského kakaa
- 100 g mouky (v případě bezlepkového brownies používám např.směs bezlepkových muk - pohankovou, jáhlovou, sojovou, amarantovou, kukuřičnou, rýžovou .... co zrovna je k dispozici - zatím se vždy povedlo; v případě lepkové varianty klasická bílá hladká nebo jiná mouka)
- 2 vejce
- na vymazání plechu: máslo a mouka nebo kokos pro bezlepkovou variantu nebo použít pečící papír
na střední plech velikosti cca 30 x 20 cm:
- od všeho dvojité množství
Pracovní postup:
Troubu předehřát na 160° C.Ve vodní lázni v kastrůlku rozehřát nalámanou čokoládu, přidat máslo.
Vypnout plotýnku a přidat cukr, povidla, sůl, kakao a vše dobře smíchat.
Směs nechat vychladnout.
Zamíchat vejce a mouku a vymíchat hladkou směs, aby nebyly hrudky.
Nalít na vymazaný či pečícím papírem vyložený plech.
Vložit do předehřáté trouby a péct cca 30 minut.
Těsto po upečení má být stále uprostřed vláčné, ale i když více vysušíte, je to dobré.
Krájet na kostky či jiné tvary dle libosti a pro efekt lehce posypat před servírováním moučkovým cukrem.
Je to fakt mňamka, každýmu to vždy zatím chutnalo a nikdy jsem nezkazila ani bezlepkovou variantu. Vřele doporučuji! Při pečení to voní jak cukroví ;-)
A kdo chce, může ještě při servírování dozdobit ušelehanou šlehačkou či zakysanou smetanou.
Žádné komentáře:
Okomentovat