úterý 21. června 2016

Celozrnné pšenično-žitné houstičky

Výborné domácí celozrnné pšenično-žitné houstičky. Recept jsem dostala při nákupu ve zdravé výživě. Trochu jsem si samozřejmě uzpůsobila podle toho "co dům dal" - resp. mouky ráda míchám a nedržím se otrocky "značkové" mouky v receptech. 


celozrnné pšenično-žitné žemličky či kaiserky, chcete-li
celozrnné houstičky a pletýnky
houstičky na plechu po upečení
čerstvé celozrnné žemličky na snídani
stačí už jen máslíčko
osobně můžu tyhle houstičky jen s máslem

Ingredience na 10 housek / žemlí / pletýnek:

v pořadí pro hnětení a kynutí těsta v pekárně

  • 350 ml vlažné vody
  • 15 g soli
  • 3 PL slunečnicového oleje
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky polohrubé
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky hladké
  • 100 g celozrnné žitné mouky hladké
  • 150 g celozrnné žitné mouky polohrubé nebo hrubé
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • špetka cukru

Postup:

Ingredience v uvedeném pořadí navrstvíme do nádoby automatické pekárny. Droždí navrch rozdrobíme. Zapneme program kynuté těsto.
Po vyhnětení a vykynutí rozdělíme těsto na 10 dílů a z každého vytvoříme požadovaný tvar - houstičku, pletýnku, žemli ...
Kousky potřeme vodou a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem či mákem nebo slunečnicovými semínky, co kdo má rád.
Dáme na plech s pečícím papírem raději s rezervou mezi sebou, necháme ještě cca 20 minut dokynout na plechu a pečeme 20 minut na 230°C horní a dolní spirála.

celozrnné pšenično-žitné houstičky s posypkou před pečením

Tipy:

Těsto jsem měla mokřejší, tak jsem ještě před tvarováním zapracovala trochu žitné mouky.
Nebála bych se houstičky potřít i rozšlehaným vejcem, aby byly hezčí na povrchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat