Výborné domácí celozrnné pšenično-žitné houstičky. Recept jsem dostala při nákupu ve zdravé výživě. Trochu jsem si samozřejmě uzpůsobila podle toho "co dům dal" - resp. mouky ráda míchám a nedržím se otrocky "značkové" mouky v receptech.
|
celozrnné pšenično-žitné žemličky či kaiserky, chcete-li |
|
celozrnné houstičky a pletýnky |
|
houstičky na plechu po upečení |
|
čerstvé celozrnné žemličky na snídani |
|
stačí už jen máslíčko |
|
osobně můžu tyhle houstičky jen s máslem |
Ingredience na 10 housek / žemlí / pletýnek:
v pořadí pro hnětení a kynutí těsta v pekárně
- 350 ml vlažné vody
- 15 g soli
- 3 PL slunečnicového oleje
- 150 g celozrnné pšeničné mouky polohrubé
- 100 g celozrnné pšeničné mouky hladké
- 100 g celozrnné žitné mouky hladké
- 150 g celozrnné žitné mouky polohrubé nebo hrubé
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- špetka cukru
Postup:
Ingredience v uvedeném pořadí navrstvíme do nádoby automatické pekárny. Droždí navrch rozdrobíme. Zapneme program kynuté těsto.
Po vyhnětení a vykynutí rozdělíme těsto na 10 dílů a z každého vytvoříme požadovaný tvar - houstičku, pletýnku, žemli ...
Kousky potřeme vodou a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem či mákem nebo slunečnicovými semínky, co kdo má rád.
Dáme na plech s pečícím papírem raději s rezervou mezi sebou, necháme ještě cca 20 minut dokynout na plechu a pečeme 20 minut na 230°C horní a dolní spirála.
|
celozrnné pšenično-žitné houstičky s posypkou před pečením |
Tipy:
Těsto jsem měla mokřejší, tak jsem ještě před tvarováním zapracovala trochu žitné mouky.
Nebála bych se houstičky potřít i rozšlehaným vejcem, aby byly hezčí na povrchu.
Žádné komentáře:
Okomentovat