středa 18. listopadu 2015

Makovec s nemletým mákem ... nebo spíš makovník

Recept podle Šárky B.



Suroviny: 

(množství na velký plech)

2 hrnky polohrubé mouky
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
1 hrnek cukru
1 hrnek máku (nemletého)
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje (slunečnicového)
2 vejce

Zkusila jsem i namíchat mletý a nemletý mák a přidat nasekané oříšky, rozinky, chia semínka, slunečnicová semínka, goji sušené, sušený rybíz.


Na dotvoření citronová či čokoládová poleva (může být a nemusí):

1 - 2 sáčky koupené

nebo

domácí: na citronovou polevu potřebujete (moje vyzkoušená verze):
množství polevy na malý plech:
200 g moučkového cukru prosátého bez hrudek
2-3 polévkové lžíce citronové šťávy
1 polévková lžíce vody
množství polevy na velký plech:
300 g prosátého moučkového cukru
5 PL citronové šťávy

Pracovní postup:

Vše smícháme ve velké míse v uvedeném pořadí metlou, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme do mírného zhnědnutí (případně zkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí) ... v elektrické troubě na obě spirály při 180• C cca 25 min. Zároveň se buchta odlepí od krajů.

Poleva:
Rozmíchanou / připravenou polevou domácí či koupenou zlehka potřeme makovník ... máte-li tenkou vrstvu, moc nedřít, ať v tom nejsou drobečky z korpusu.

Práškovou citronovou polevu jsem tentokrát použila koupenou práškovou, v sáčku, od Dr. Oetkera. 
Obsah se smíchá metlou se 3 PL vody a míchá se cca 3 minutky, nebojte, jde to vážně dobře.

Na velký plech udělá jen takovou glazurku. Pokud chcete vrstvu vyšší, použijte sáčky 2. 






Tip:

Na malý pekáček použijeme poloviční množství od všech surovin.

Žádné komentáře:

Okomentovat