Houkajda aneb výtečná dýňová polévka z dýně hokkaido |
Dýňovka z neloupané hokkaido dýně, zdobená na sucho opraženými dýňovými semínky, smetanou a dýňovým olejem. |
Časová náročnost:
cca 30 minut (ačkoliv tyto údaje moc ráda nemám, u tohoto to opravdu platí i u méně zkušené kuchařky, když se moc nebudete mordovat s tím loupáním a trochu to odbydete ;-)
Ingredience (cca pro 6 osob):
olejcibule na osmahnutí
jedna dýně hokkaido
bujón nebo: sůl, koření / sušená bylinky co dům dal (troška kmínu, sušené bazalky, majoránky, atd.)
možné na dozdobení loupaná dýňová semínka (nejlépe opražená), smetana nebo dýňový olej, ale jde i bez toho, případně snítka čerstvé bazalky
Postup:
Na oleji osmahneme do sklovata na jemno nakrájenou cibulku.Mezitím si dle jiných receptů máme dýni rozkrojit a vydlabat z ní lžící semínka a oloupat. No, byla jsem v časovém presu, tak to loupání tedy je spíš za trest, tak jsem rozkrájela vydlabanou na proužky a slupku zkrátka okrájela. Někde jsem četla, že hokkaido se ani loupat nemusí, že při vaření změkne, ale já to ještě nezkoušela a nechtěla jsem riskovat, tak jsem to zkrátka okrájela.
Dýni pak nakrájet na kostky, přidat do hrnce na cibulku, chvíli orestovat, zalít vodou, vhodit 2 kostky bujónu, chvíli povařit, rozmixovat a servírovat.
Vážně rychlovka a návštěva si pošmákla a opakovaně vyjadřovala chválu, tak jsem byla moc ráda. A v rychlosti jsem tam nechala asi 3 nerozmixované kostky dýně a bylo to taky zajímavé a efektní. Takže rozhodně doporučuji!
Žádné komentáře:
Okomentovat