Pekla jsem už 3x a vždycky vyšla skvěle. Jen naposledy mi trochu praskla, ale to je kouzlo "home made" pečiva, takže podle mě o to lepší ;-)
vynikající domácí veka |
Suroviny na domácí veku:
(v pořadí pro hnětení v automatu)- 300 ml mléka
- 1 ČL citronové šťávy
- 2 ČL soli
- 500 g hladké mouky (při posledním pokusu jsem trochu pšeničné bílé nahradila žitnou celozrnnou hladkou a výsledek stejně dobrý)
- 1/2 kostka čerstvého droždí (nebo alternativně sušené na 500 g mouky)
- 1 vejce na potření
Postup přípravy a pečení veky:
Suroviny nandáme v uvedeném pořadí do automatické pekárny a zapneme program Kynuté těsto (Dough, cca 1,5 hod.).
Po vykynutí vytvarujeme 1 velkou nebo 2 menší veky, dáme na pečící papír na velký plech s dostatečnou rezervou pro dokynutí vedle každého kousku a necháme ještě cca 45 min. dokynout.
Poté potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na cca 180°C a pečeme do zlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat