ŠVESTKOVÁ POVIDLA BEZ MÍCHÁNÍ - recept
švestková povidla bez míchání - hotová, před nalitím do sklenek |
Suroviny:
2,5 kg opraných vypeckovaných švestek0,5 kg cukru krystal
1 dcl octa
Pracovní postup:
- navrstvit na sebe v uvedeném pořadí a už do toho ani nehrábnout !- dát do lednice (nebo na chladné místo) odležet (nechala jsem přes noc do odpoledne druhého dne, asi tak 7 hodin)
- dát na plotýnku a bez míchání ! přivést k varu a nechat probublávat min. 4 hod. (podle toho, jak chcete povidla hustá, nejdéle, dokud neucítíte první připálenou švestku, to je pak nejvyšší čas povidla stáhnout z plotny)
- uvařenou horkou směs rozmixovat
- nalévat do dobře vymytých, ideálně i dobře vysušených sklenic.
takhle vypadají uvařená švestková povidla před rozmixováním |
jak vypadá hrnec od povidel, když se vám to povede :-) |
Zkušenosti:
Toto množství jsem vařila na plný výkon na elektrické plotýnce 4,5 hodiny a povidla nejsou úplně tak hustá, ale zato šla dobře nalévat do sklenic.Z tohoto množství po této době vaření jsem udělala 2 větší sklenice a 2 menší.
hotová povidla ve skleničkách těsně po naplnění |
Žádné komentáře:
Okomentovat