pondělí 9. září 2013

Švestková povidla bez míchání

ŠVESTKOVÁ POVIDLA BEZ MÍCHÁNÍ - recept

švestková povidla bez míchání - obrázek před nalitím do skleniček
švestková povidla bez míchání - hotová, před nalitím do sklenek

Suroviny:

2,5 kg opraných vypeckovaných švestek
0,5 kg cukru krystal
1 dcl octa

Pracovní postup:

- navrstvit na sebe v uvedeném pořadí a už do toho ani nehrábnout !
- dát do lednice (nebo na chladné místo) odležet (nechala jsem přes noc do odpoledne druhého dne, asi tak 7 hodin)
- dát na plotýnku a bez míchání ! přivést k varu a nechat probublávat min. 4 hod. (podle toho, jak chcete povidla hustá, nejdéle, dokud neucítíte první připálenou švestku, to je pak nejvyšší čas povidla stáhnout z plotny)
- uvařenou horkou směs rozmixovat
- nalévat do dobře vymytých, ideálně i dobře vysušených sklenic.

švestková povidla před rozmixováním
takhle vypadají uvařená švestková povidla před rozmixováním
nepřipálený hrnec od povidel bez míchání
jak vypadá hrnec od povidel, když se vám to povede :-)

Zkušenosti:

Toto množství jsem vařila na plný výkon na elektrické plotýnce 4,5 hodiny a povidla nejsou úplně tak hustá, ale zato šla dobře nalévat do sklenic.
Z tohoto množství po této době vaření jsem udělala 2 větší sklenice a 2 menší.


povidla otočím po naplnění na chvilku dnem vzhůru
hotová povidla ve skleničkách těsně po naplnění


Žádné komentáře:

Okomentovat