V receptech na internetu jsem nenašla úplně žádný spolehlivý recept, takže jsem se pustila do pokusů a zde je výsledek a moje zkušenosti:
Suroviny a postup:
1,5 l kuliček černého bezu (dobře zralé, otrhané ze stopek)1 l vody - doporučuji z převařené vychladlé (vysvětlení viz postřeh 2 níže)
- toto nechat odležet cca 24 hod. (já nechala víc, polovičku času venku při pokojové teplotě, polovičku času v lednici)
- po odležení scedit přes plátýnko (já liju přes gázu z lékárny) do hrnce, vmíchat:
1 kg cukru
10 g kyseliny citronové
šťávu z 1 citronu
Pokud chcete sirup "za studena" co nejzdravější, stačí rozpustit cukr, slít do láhví a uchovat v ledničce.
Já se bojím, že by se má práce zkazila, tak jsem raději zahřála a do dobře vymytých skleněných láhví nalila horké, na chvíli otočila dnem vzhůru a zpět.
Kdo chce mít ještě větší jistotu, tak může přidat trochu kyseliny sorbové. To dělávám se sirupem k bezového květu, ten mi většinou bez toho začne dělat takové pavučiny. V tomto případě jsem nedala, tak uvidíme, jak dlouho vydrží (jestli ho manžel hned nevypije, sirupy miluje a ještě více tomu tak jistě bude, když je to můj domácí výtvory :-).
A co se zbytkem kuliček? Vyzkoušela jsem toto: pomačkala jsem je šťouchadlem na brambory a zalila 1,5 l převařené vlažné vody a nechala v lednici do dalšího dne. Bála jsem se, aby se to nekazilo, tak jsem přidala 0,5 kg cukru a pro lepší chuť jsem přidala šťávu z jednoho citronu. Druhý den jsem scedila, dosypala druhé 0,5 kg cukru, 10 g kyseliny citronové, kousek skořice a 3 hřebíčky pro vůni, zahřála a přes plastové sítko nalila do dobře vymytých skleněných láhví.
Odpad z tohoto už zítra asi nepoužiju (z časových důvodů :-).
Postřehy:
1) Pokud chcete mít kuličky čisté a nechcete je mýt, abyste je moc nerozmačkali, nejlepší je natrhat je v čistém prostředí (např. vlastní zahrada) a to po dešti. Tak jsem to letos udělala já a bylo to ideální.2) Můj první pokus byl ze syrové vody a některé přezrálé kuličky po odstání 24 hod na vrchu chytly plíseň. No, riskla jsem to, i když se to nemá, kuličky jsem lžičkou vybrala, vyhodila a pokračovala jsem dál.
3) Nalévání sirupu do lahví a pěna: pokud sirup zahřejete tak, že se vám navrchu udělá pěna, doporučuje se ji přes naléváním do lahví sebrat a nechat stranou.
Žádné komentáře:
Okomentovat