pondělí 26. května 2014

Domácí langoše z bílého jogurtu s celozrnnou moukou

Recept na langoše, které jsou osvědčené, s bílým jogurtem, droždím a jedlou sodou.
Tentokrát jsem prvně zkusila nechat uhníst a vykynout v domácí pekárně a také jsem zkusila z celozrnné mouky. Langoše nejsou 100% z celozrnné mouky, jen s příměsí 1:3.
domácí langoše s celozrnnou moukou
domácí langoše s celozrnnou moukou hnětené v domácí pekárně

Ingredience v pořadí, jak se dávají do domácí pekárny / hnětárny:

NA TĚSTO:
0,5 l vlažného mléka
200 ml bílého jogurtu
1 menší čajová lžička soli
1 kávová lžička jedlé sody
1 kg mouky - 750 g pšeničné hladké mouky + 250 g celozrnné pšeničné mouky
1 kostka droždí (42 g) - tentokrát jsem měla jen 2/3 kostky, tak jsem použila to a stačilo

NA SMAŽENÍ:
cca 300 ml slunečnicový olej

NA POTŘENÍ:
česneková voda z 1 hlavičky česneku (máte-li rádi)
kečup
majonéza nebo tatarská omáčka
tvrdý nastrouhaný sýr

Program v mé pekárně Moulinex Home Bread č. 13 - kynutá těsta, cca 1,5 hodinky (hnětení, odpočinek, hnětení, kynutí).

Postup přípravy domácích langošů:

Podle pořadí si nanadáme suroviny do pekárny a necháme vypracovat a vykynout pěkné těsto. Z tohoto množství mi po uplynulém čase langoše šly až k víku, ale bylo to ještě akorát.
těsto na langoše v domácí pekárně
těsto na langoše v domácí pekárně - již po odebrání pár kousků
Z těsta odebírám naolejovanýma rukama, aby se nelepilo, kousky těsta a tvaruji langoše.
množství těsta na jeden langoš
množství těsta na jeden langoš
Těsto se mi vždy při smažení hodně zvedá, tak jsem tentokrát válela na vále válečkem, aby bylo co nejrovnoměrněji rovné a langoš po usmažení nebyl tak tlustý, ale více se přiblížil těm z fast foodů.
příprava domácího langoše
příprava domácího langoše s celozrnnou moukou - válení
No a pak vkládám do rozpáleného slunečnicového oleje na pánev a smažím z obou stran.
Krátce osmažím z jedné, pak ještě světlé otočím, aby nebyly moc bublinovaté a pak otočím ještě zpět. Když se langoš hodně zvedá, tak přidržím vařečkou.
smažení domácího langoše
smažení langoše
hotové domácí celozrnné langoše
hotové usmažené langoše z celozornné mouky
česneková voda na langoše
česneková voda na langoše
Langoše potřete česnekovou vodou - česnek na jemno na struhadle na strouhaný (na "malých kapičkách") a malinko zalitý vystydlou převařenou vodou.
Kdo má česnek rád, tak na množství langošů dle tohoto receptu, tj. z 1 kg mouky, vyjdou asi tak 4 větší stroužky česneku.

No a nakonec potřeme kečupem, tatarkou, majonézou a kečupem, nebo obojím naráz a posypeme na jemno postrouhaným tvrdým sýrem (eidam apod.) a čerstvé ještě teplé podáváme.

Závěr:

Takto připravené langoše, s celozrnnou moukou, mi připadají trochu tužší, než jen s klasickou bílou moukou, ale vzhledem ke zdravějším složení bych recept klidně takto opakovala.

Kolik to asi tak stojí (průměrné ceny):


0,5 l vlažného mléka ... 8 Kč
200 ml bílého jogurtu ... 8 Kč
1 menší čajová lžička soli ... 0,00000 nic :-)   (1 kg soli do 5 Kč)
1 kávová lžička jedlé sody ... 0,00000 nic :-)   (malý sáček 15 g cca 3,50 Kč)
1 kg mouky - 750 g pšeničné hladké mouky + 250 g celozrnné pšeničné mouky ... 15 Kč
1 kostka droždí (42 g) ...  3 Kč

slunečnicový olej na smažení ... 12 Kč (1 l láhev cca 35 Kč)

česneková voda z 1 hlavičky česneku ... 5 Kč
kečup ... 25 Kč (lepší ve skle, cc 300 g, např. Gurmán)
majonéza nebo tatarská omáčka  ... 20 Kč (250 ml)
tvrdý nastrouhaný sýr, např. Eidam ... 45 Kč (300 g ... cca 150 Kč / 1 kg)

Celkem cena za langoše se vším všudy z 1 kg mouky: vejdete se do 150 Kč.

Počet porcí: 18 ks docela velkých langošů, velikosti na pánev Zepter o průměru cca 22 cm (délka dvou ukazováčků :-)
Na osobu např. na oběd pro jednoho počítejte tak 3 ks.

Časová náročnost: nepočítám hnětení a kynutí v pekárně, to je šup šup a pak to pracuje samo - moje práce se smažením na jedné pánvi po jednom langoši tohoto množství cca 2 hodiny. 
Pokud u toho budete dělat ještě něco jiného, tak jen pozor, ať si je nepřipálíte. Jinak pro zkrácení času na smažení doporučuji smažit na více plotýnkách ve více pánvích / nádobách naráz.

Jinak jako příloha je k tomu výtečný zeleninový salát, třeba z čínského zelí.

Žádné komentáře:

Okomentovat