Tentokrát jsem prvně zkusila nechat uhníst a vykynout v domácí pekárně a také jsem zkusila z celozrnné mouky. Langoše nejsou 100% z celozrnné mouky, jen s příměsí 1:3.
domácí langoše s celozrnnou moukou hnětené v domácí pekárně |
Ingredience v pořadí, jak se dávají do domácí pekárny / hnětárny:
NA TĚSTO:0,5 l vlažného mléka
200 ml bílého jogurtu
1 menší čajová lžička soli
1 kávová lžička jedlé sody
1 kg mouky - 750 g pšeničné hladké mouky + 250 g celozrnné pšeničné mouky
1 kostka droždí (42 g) - tentokrát jsem měla jen 2/3 kostky, tak jsem použila to a stačilo
NA SMAŽENÍ:
cca 300 ml slunečnicový olej
NA POTŘENÍ:
česneková voda z 1 hlavičky česneku (máte-li rádi)
kečup
majonéza nebo tatarská omáčka
tvrdý nastrouhaný sýr
Program v mé pekárně Moulinex Home Bread č. 13 - kynutá těsta, cca 1,5 hodinky (hnětení, odpočinek, hnětení, kynutí).
Postup přípravy domácích langošů:
Podle pořadí si nanadáme suroviny do pekárny a necháme vypracovat a vykynout pěkné těsto. Z tohoto množství mi po uplynulém čase langoše šly až k víku, ale bylo to ještě akorát.těsto na langoše v domácí pekárně - již po odebrání pár kousků |
množství těsta na jeden langoš |
příprava domácího langoše s celozrnnou moukou - válení |
Krátce osmažím z jedné, pak ještě světlé otočím, aby nebyly moc bublinovaté a pak otočím ještě zpět. Když se langoš hodně zvedá, tak přidržím vařečkou.
smažení langoše |
hotové usmažené langoše z celozornné mouky |
česneková voda na langoše |
Kdo má česnek rád, tak na množství langošů dle tohoto receptu, tj. z 1 kg mouky, vyjdou asi tak 4 větší stroužky česneku.
No a nakonec potřeme kečupem, tatarkou, majonézou a kečupem, nebo obojím naráz a posypeme na jemno postrouhaným tvrdým sýrem (eidam apod.) a čerstvé ještě teplé podáváme.
Závěr:
Takto připravené langoše, s celozrnnou moukou, mi připadají trochu tužší, než jen s klasickou bílou moukou, ale vzhledem ke zdravějším složení bych recept klidně takto opakovala.Kolik to asi tak stojí (průměrné ceny):
0,5 l vlažného mléka ... 8 Kč
200 ml bílého jogurtu ... 8 Kč
1 menší čajová lžička soli ... 0,00000 nic :-) (1 kg soli do 5 Kč)
1 kávová lžička jedlé sody ... 0,00000 nic :-) (malý sáček 15 g cca 3,50 Kč)
1 kg mouky - 750 g pšeničné hladké mouky + 250 g celozrnné pšeničné mouky ... 15 Kč
1 kostka droždí (42 g) ... 3 Kč
slunečnicový olej na smažení ... 12 Kč (1 l láhev cca 35 Kč)
česneková voda z 1 hlavičky česneku ... 5 Kč
kečup ... 25 Kč (lepší ve skle, cc 300 g, např. Gurmán)
majonéza nebo tatarská omáčka ... 20 Kč (250 ml)
tvrdý nastrouhaný sýr, např. Eidam ... 45 Kč (300 g ... cca 150 Kč / 1 kg)
Celkem cena za langoše se vším všudy z 1 kg mouky: vejdete se do 150 Kč.
Počet porcí: 18 ks docela velkých langošů, velikosti na pánev Zepter o průměru cca 22 cm (délka dvou ukazováčků :-)
Na osobu např. na oběd pro jednoho počítejte tak 3 ks.
Časová náročnost: nepočítám hnětení a kynutí v pekárně, to je šup šup a pak to pracuje samo - moje práce se smažením na jedné pánvi po jednom langoši tohoto množství cca 2 hodiny.
Pokud u toho budete dělat ještě něco jiného, tak jen pozor, ať si je nepřipálíte. Jinak pro zkrácení času na smažení doporučuji smažit na více plotýnkách ve více pánvích / nádobách naráz.
Jinak jako příloha je k tomu výtečný zeleninový salát, třeba z čínského zelí.
Žádné komentáře:
Okomentovat