pátek 11. října 2013

Šalamounovy řezy - jednobarevné, osvědčené poměry

Tento recept jsem podědila od babičky. S mamkou jsme tomu vždycky říkaly jen "RYCHLÁ BUCHTA SYPANÁ KOKOSEM či OŘECHY".
Je to docela rychlý koláč, ale z více vajec a kostky másla (ačkoliv použila jsem už i Heru či Stellu a kvalita byla také dobrá).

Množství těsta je na velký plech - koláč je pak nižší, ale jde i na menší plech a ani tak není buchta suchá.

Některé mé návštěvy tomu říkají perník, ale ten já moc nemusím a toto perník není - je bez perníkového koření.

Proč se mu říká také Šalamounovy řezy nevím, ale myslím si, že asi proto, že král Šalomoun byl moudrý a tento koláč je bez vážení (hrnkový), rychlý a dobrý ... což pro šikovné hospodyňky určitě chytré je :-)


Suroviny na Šalamounovy řezy:

kostka másla (250g)
2 hrnky cukru (krystal nebo krupice)
2 lžíce kakaa (mám ráda, takže dám klidně plné)
1 hrnek mléka (je-li pro děti či pro abstinenty) nebo 1/2 hrnku mléka a 1/2 hrnku rumu
2 hrnky polohrubé mouky
1 sáček kypřícího prášku
4 celá vejce


Postup přípravy:

V hrnci s dobrým silným dnem rozpusťte kostku másla.

Mezitím si vymazejte plech máslem a vysypte polohrubou moukou.

Do rozpuštěného másla (máme stále na plotně) přidejte 2 hrnky cukru, 2 lžíce kakaa a 1 hrnek mléka (nebo 1/2 hrnku mléka a 1/2 hrnku rumu).
Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a pozor, aby se vám to nepřipálilo.

Odstavte z plotny! (než se přidají vejce, směs nesmí být horká, jinak by se vejce srazila - uvařila), odeberte hrnek směsi a nechte stranou na polití až po upečení.

Smíchejte polohrubou mouku (ideálně prosátou - nakypří se a těsto je více nadýchané, ale kvůli času většinou nedělám) s kypřícím práškem a postupně přimíchávejte do zbytku směsi v hrnci. Dále přidejte všechna vejce a dobře promíchejte. Díky kypřícímu prášku vám těsto trochu začne bublat.

Těsto vlijte do vymazaného plechu a dejte péct.

Teplotu opět nepovím, peču v kamnech na dřevo, takže je to různé a kolísavé.

Upečení poznáte klasicky podle zapíchnutí špejle - lepí-li se těsto, chce to ještě chvíli, nelepí-li se nebo je-li buchta viditelně odtažená od plechu, je upečeno. Také můžete poznat podle vůně :-)

Plech vyndejte, polijte směsí, kterou jsme si odebrali do hrnku a posypte buď strouhaným kokosem nebo mletými ořechy. Osobně mám s ořechy raději, ale kdo by je vyloupal a namlel, že :-)

Babička tento koláč dělávala i na vzácnější posezení a po vychladnutí jednotlivé nakrájené kousky zdobila "bobečkem" ušlehané neslazené šlehačky. Pokud se sní hned, stačí bez přídavku, pokud vydrží některé kousky i do druhého dne, ušlehejte šlehačku se sáčkem SmetaFixu, jinak šlehačka "zkecne".


Poznámky k receptu:

Jedla jsem tento koláč také od jiných lidí, ale tento je opravdu asi nejlepší. Jeden recept používá místo mléka jen vodu a také byl dost sladký a to na mě bylo už moc.

Rum být nemusí, když dělám pro návštěvu, kterou tolik neznám, dělám většinou bez rumu, ale s rumem je to voňavější a mám to raději. Manžel nemusí moc rum, tak jsem jednou zkoušela s griotkou a bylo to také moc dobré a voňavé. Možná by to tedy šlo i s malinovým sirupem místo rumu (rum je sladký a voňavý a malinovka taky).


Žádné komentáře:

Okomentovat