Arónie, nebo také černá jeřabina či temnoplodec je zdrojem vitamínů, rutinu, železa, jodu a dalších látek, které jsou dobré na imunitu, cévy, snižování vysokého tlaku. Více těchto látek je zachováno právě pokud se nevaří, ale i když se tepelně upraví, i tak je to zdravý zdroj.
Syrová arónie je trpká, pokud ještě nepřešla mrazem a pokud vám jí do té doby nesklidí ptáci :-) My letos měli úrodu prvně, jelikož právě vloni téměř vše ozobali drobní opeřenci :-) Letos jsme chránili dlouho dopředu zakrytím starou záclonou.
Nevařená varianta má úžasnou světle červenou barvu. Je možný jej servírovat jako chlazený nápoj nebo i jako čaj - zalitý horkou vodou, rovněž mám ráda.
vynikající nevařená aróniová šťáva |
Suroviny:
- 2 l od stopek očištěných kuliček arónie (černé jeřabiny)
- 80 g kyseliny citronové
- 2 l převařené vychladlé vody
- cca 2 kg cukru
Pracovní postup:
Kuličky arónie dáme do velké 4 - 5 litrové nádoby. Já dala do 5l plastové láhve od pitné vody. Zalijeme cca 2 litry převařené vychladlé vody a doplníme 80 g kyseliny citronové.Takto necháme louhovat asi 2 dny.
Vylouhované arónie scedíme, pokud se nám podaří, můžeme kuličky ještě trochu pomačkat a z nich vzniklou šťávu rovněž přes jemné plátýnko či sítko scedit a na každý 1 litr vzniklé šťávy přidáme 1 kg cukru.
Necháme dobře rozpustit a je hotovo! Můžeme konzumovat, jako klasický sirup. Uchováváme v chladnu, nejlépe v ledničce.
Pokud hned nevypijeme nebo nerozdáme, aby si sirup zachoval výtečnou chuť, můžeme třeba část zahřát a horké nalít do dobře vymytých skleněných láhví, pak vydrží i déle a získá trochu plnější chuť, ale ztratí trošku vitamínů. Vařením získá tmavší barvu.
Tento sirup rozhodně doporučuji. Vážné jednoduché a výtečné.
Tip:
A co se zbytkem nevyužitých vymačkaných kuliček? Já z toho udělala normálně džem. Je lehoulince natrpký, jak je typické pro arónii. Jen arónie moc neželíruje, pokud byste ji chtěli hustou, chce to 2 dávky želírovacího přípravku. Já použila želírovací cukr 3:1 a je to trochu řidší. Nicméně nám to nevadí, využije se i na chleba, a jinak třeba do jogurtu, do tvarohu na palačinky a tak.Jen dejte pozor, až ji budete jíst - na rozdíl od aróniového sirupu, který nebarví skoro vůbec, tato marmeláda na chvíli dokonale obarví zuby, takže na všednodenní snídani to není úplně ono ;-)
Inspirace k receptu: jaktak.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat