Ingredience
300 g mouky (hladké či polohrubé)
1/2 sáčku kypřícího prášku
180 g cukru (krystal nebo krupice)
4 vejce - zvlášť bílky, zvlášť žloutky
375 ml šlehačky neušlehané, tedy smetany ke šlehání (případně 200 ml šlehačky a zbytek množství plnotučného ze statku :-)
(množství je pro jednu bábovkovou formu, aniž by těsto přelezlo ven)
Ostatní pomůcky
bábovková forma
ruční šlehač
ostatní běžné kuchyňské náčiní
Postup
Bábovkovou formu vymazat máslem a vysypat polohrubou nebo hrubou moukou.
Oddělit žloutky od bílků.
Bílky vyšlehat ručním šlehačem do tuha.
V jiné nádobě odvážit cukr a se žloutky ze 4 vajec vyšlehat ručním šlehačem do pěny.
K vyšlehaným žloutkům přilít šlehačku a ještě chvíli šlehat.
Odvážit mouku, smíchat s kypřícím práškem.
Mouku přidat ke žloutkům a vmíchat, nakonec vmíchat vyšlehané bílky.
Směs nalít do vymazané bábovkové formy a dát do vyhřáté trouby péct do zlatova.
Míru propečení zjistíme vpichem ořezané špejle. Pokud se těsto na špejli už nelepí, je upečené.
Bábovku vyklopíme a po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
šlehačková šlehaná bábovka |
upečená šlehačková bábovka před vyklopením |
vyklopená šlehačková bábovka |
Žádné komentáře:
Okomentovat