pátek 17. ledna 2014

Bábovka šlehačková bez tuku

Bezva bábovka bez oleje, bez másla i bez jiného tuku, jen se šlehačkou.




Ingredience 

300 g mouky (hladké či polohrubé)
1/2 sáčku kypřícího prášku
180 g cukru (krystal nebo krupice)
4 vejce - zvlášť bílky, zvlášť žloutky
375 ml šlehačky neušlehané, tedy smetany ke šlehání (případně 200 ml šlehačky a zbytek množství plnotučného ze statku :-)

(množství je pro jednu bábovkovou formu, aniž by těsto přelezlo ven)

Ostatní pomůcky

bábovková forma 
ruční šlehač
ostatní běžné kuchyňské náčiní

Postup

Bábovkovou formu vymazat máslem a vysypat polohrubou nebo hrubou moukou.
Oddělit žloutky od bílků.
Bílky vyšlehat ručním šlehačem do tuha.
V jiné nádobě odvážit cukr a se žloutky ze 4 vajec vyšlehat ručním šlehačem do pěny.
K vyšlehaným žloutkům přilít šlehačku a ještě chvíli šlehat. 
Odvážit mouku, smíchat s kypřícím práškem.
Mouku přidat ke žloutkům a vmíchat, nakonec vmíchat vyšlehané bílky.
Směs nalít do vymazané bábovkové formy a dát do vyhřáté trouby péct do zlatova.
Míru propečení zjistíme vpichem ořezané špejle. Pokud se těsto na špejli už nelepí, je upečené.
Bábovku vyklopíme a po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

šlehačková šlehaná bábovka
šlehačková šlehaná bábovka
upečená šlehačková bábovka před vyklopením
vyklopená šlehačková bábovka



Žádné komentáře:

Okomentovat